luni, decembrie 9, 2019
  • Politica confidențialitate
  • Contact
No Result
View All Result
RomTimes
  • Acasă
  • Actualitate
  • Romania
  • Lifestyle
  • Sanatate
  • Cancan
Oferte
  • Acasă
  • Actualitate
  • Romania
  • Lifestyle
  • Sanatate
  • Cancan
No Result
View All Result
RomTimes
No Result
View All Result
Home Actualitate

Nicolae Rusu, tânărul medic care a dat „startul” chirurgiei laparoscopice la Maternitatea Buzău

marius by marius
august 13, 2019
in Actualitate, Sanatate
0
Nicolae Rusu, tânărul medic care a dat „startul” chirurgiei laparoscopice la Maternitatea Buzău
2
SHARES
120
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Primele intervenții au fost realizate cu succes, pacientele s-au arătat extrem de mulțumite, iar conducerea Spitalului Județean de Urgență spune că „este o confirmare a faptului că entuziasmul și viziunea tinerilor poate face casă bună cu experiența generațiilor anterioare.”

Chirurgia laparoscopică, o tehnică modernă de abordare chirurgicală minim invazivă, este din ce în ce mai folosită în intervențiile abdominale și genitale interne. Are avantajul că prin incizii de doar 1-2 centimetri, medicul chirurg poate să vadă și să opereze în condiții de siguranță, astfel încât pacientul să beneficieze de o intervenție mai puțin traumatizantă și de o recuperare mai rapidă.

Mai mulți chirurgi buzoieni au învățat să stăpânească această tehnică și și-au opținut competențe în laparoscopie, dar la Maternitate, abia acum s-au făcut primele intervenții laparoscopice.

Citește și:

Tu poți găsi pisica printre acești porumbei? Testul care dă bătăi de cap multor persoane

În ultima zi, Dăncilă i-a pus șefi la instituții pe oamenii de casă ai Rovanei Plumb și ai lui Gabriel Oprea

Dr. Nicolae Rusu, ajuns în Buzău de mai puțin de jumătate de an. Acesta a fost rezident în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Dr. Panait Sârbu” (Maternitatea Giulești)

Cel care a avut curajul și priceperea de a efectua astfel de intervenții este tânărul medic Nicolae Rusu, mutat recent în Buzău, în mai puțin de jumătate de an se alătura echipei OG I de la Maternitatea Buzău, iar acum a dat startul unei astfel de proceduri.

Tânăr, inteligent, cu o extraordinară capacitate de comunicare și o mare disponibilitate de a veni în ajutorul pacientelor, dr. Nicolae Rusu și-a „format mâna” la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Dr. Panait Sârbu” din București (Maternitatea Giulești), alături de unii dintre cei mai renumiți profesioniști în domeniu.

Școlit la București, a venit în Buzău plin de determinare și cunoștințe

Spune că la Buzău a găsit tot ce își putea dori: o echipă extraordinară (de la infirmieră până la șeful de secție), dotări la nivelul clinicilor private, susținere din partea conducerii spitalului.

„Aici este, vorbind metaforic, cel mai bun cernoziom, în care nu trebuie decât să pui semințele ca să obții cele mai bune recolte”, a declarat tânărul medic, în exclusivitate pentru SănătateaBuzoiană.ro.

Și, pentru că a dorit să sublinieze „rolul echipei” în actul medical, a precizat că realizarea celor două prime intervenții laparoscopice au decurs „ca la carte” datorită susținerii și implicării atât în pregătirea și monitorizarea pacientelor, cât și în realizarea actului chirurgical a dr. Claudiu Șerbănoiu (șef secție), a dr. Răzvan Dedu (Chirurgie generală), a dr. Mihail Popescu și dr. Irina Munteanu, a medicilor ATI Laura Măricuță și Adrian Necula, a asistentelor șefe de la Blocul operator și de pe secție, Simona Bolchi și Cornelia Bîrlea, precum și a tuturor celorlalte asistente medicale și infirmiere care au fost de serviciu în zilele respective.

„Eu cred că pacientul, când intră în spital, trebuie să știe că intră într-o echipă, din care chiar și el face parte. Încerederea reciprocă și contribuția întregii echipe fac să mergă totul bine, chiar dacă știm că în chirurgie există și risc de eșec. Eu cred însă că un chirurg bun este acela care este permanent la curent cu noutățile în domeniu și care știe să muncească în echipă”, a puctat dr. Nicolae Rusu, pentru SănătateaBuzoiană.ro.

Referitor la intervențiile care au deschis drumul chirurgiei laparoscopice în Maternitatea Buzău, tânărul medic a precizat că „este vorba de două cazuri. În primul caz a fost vorba despre o pacientă în vârstă de 33 de ani, care s-a prezentat la spital cu metroragie – sarcină 12 săptămâni și a solicitat chiuretaj uterin. Pentru că avea deja șase nașteri și și-a exprimat dorința de a evita o sarcină viitoare, i s-a prezentat varianta sterilizării laparoscopice, cu care a fost de acord. A decurs totul fără probleme, iar a doua zi dimineață, pacienta a fost externată”, a explicat medicul.

Cea de-a doua intervenție a fost ceva mai complicată. „A fost vorba despre o pacientă de 40 de ani, cu trei nașteri spontane care, după opt săptămâni de amenoree, a ajuns în urgență cu metroragie și dureri pelvine. După examenul clinic și investigații paraclinice a fost diagnosticată cu sarcină extrauterină tubară dreaptă ruptă, hemoperitoneu. I s-a explicat pcientei situația și i s-au prezentat variantele intervenției chirurgicale de care avea nevoie, iar aceasta a optat pentru varianta laparoscopică. S-a practicat salpingectomie dreapta, totul a decurs foarte bine, iar pacienta s-a recuperat rapid”, a mai spus dr. Nicolae Rusu.

Managerul SJU Buzău mai spune că „un noroc” a fost chiar venirea tânărului medic la Buzău.

„Spitalul avea nevoie acută de un medici cardiologi și am avut ocazia să o cunosc pe dr. Maia Rusu. I-am prezentat oportunitățile spitalului nostru și dotările de ultimă generație de care dispunem, i-am explicat că va avea ocazia să profeseze într-o echipă tânără, dimanică și cu un nivel ridicat de profesionalism, i-am prezentat și facilitățile pe care le acordăm tinerilor medici și a fost de acord să vină la Buzău, dar mi-a explicat că fiind căsătorită, ar prefera ca și soțul ei, medic OG, să profeseze în același oraș, nefiind dispusă să facă naveta la București. S-a întâmplat că aveam post vacant și la Maternitate, așa că m-am bucurat de ofertă. Când am discutat cu dr. Nicolae Rusu, prima întrebare a fost ce dotări avem la Buzău și dacă are posibilitatea de a face operații laparoscopice, în care s-a specializat la București. A fost cum nu se putea mai bine, pentru că la Maternitate aveam laparoscop, dar nu era folosit. Și iată, s-a confirmat că în scurt timp după ce a venit în echipa noastră, dr. Rusu a demonstrat că are calitățile pe care și le-ar dori orice manager și orice pacient”, a punctat Claudiu Damian.

Despre chirurgia laparoscopică

Despre chirurgia laparoscopică, care reprezintă standardul „de aur” în patologia ginecologică, dr. Nicolae Rusu spune că are multiple avantaje, printre care riscul scăzut de aderențe abdominale postoperatorii – absență infecții, seroame, eventrațuu la nivelul incoziilor -, traumatism minor la nivelul peretelui abdominal anterior cu durere postoperatorie redusă.

Este important și aspectul estetic pentru paciente, iar chirurgia laparoscopică oferă cel mai bun rezultat. Spitalizarea de doar 24-48 de ore scade costurile, iar reintegrarea socio-profesională este mai rapidă.

„Intervențiile laparoscopice în patologia ginecologică sunt efectuate decătre medicul OG cu competență în chirurgia laparoscopică sau de către o echipă mixtă din care mai pot face parte medici specializați în chirurgie generală sau urologie. Atât pacientele tinere cât și cele în vârstă pot fi operate minim-invaziv, existand foarte puține contraindicații. Chirurgul propune modalitatea cea mai sigură de rezolvare pe care acesta o are în arealul său terapeutic. Un alt element esențial este terapia intensivă. Am întâlnit, la Buzău, colegi anesteziști de o deosebită valoare profesională și umană, iar acest lucru completează fericit eforturile de a realiza operații cu rezultate foarte bune pentru pacient”, mai spune dr. Rusu.

Medicul recunoaște că există și unele dezavantaje în astfel de intervenții, pentru că organele interne sunt țesuturi fragile, iar în timpul manipulării acestora cu instrumentele laparoscopice există un oarecare risc de a fi lezate, pentru că lipsește percepția directă a medicului asupra țesuturilor. Uneori, din cauza complicațiilor intraoperatorii chirurgicale sau anestezice, poate fi necesară conversia la chirurgia deschisă. Consideră însă că dezavantajele sunt într-un procent extrem de mic față de avantaje, ceea ce face din chirurgia laparoscopică „chirurgia prezentului în sfera ginecologică”. Subliniază, de asemenea, că „este fascinant să faci operații cu pacientul „închis”, utilizând doar o cameră video și instrumentar special și să vezi cum pacientul se ridică din pat după câteva ore de la intervenție”.

loading...
Tags: BuzauchirurgiedoctorginecologGiuleștilaparoscopiematernitatea giulestiNicolae Rusupanait sarbu

Related Posts

Tu poți găsi pisica printre acești porumbei? Testul care dă bătăi de cap multor persoane
Sanatate

Tu poți găsi pisica printre acești porumbei? Testul care dă bătăi de cap multor persoane

noiembrie 8, 2019
În ultima zi, Dăncilă i-a pus șefi la instituții pe oamenii de casă ai Rovanei Plumb și ai lui Gabriel Oprea
Actualitate

În ultima zi, Dăncilă i-a pus șefi la instituții pe oamenii de casă ai Rovanei Plumb și ai lui Gabriel Oprea

noiembrie 5, 2019
Astăzi, primul guvern liberal după perioada interbelică își începe activitatea
Actualitate

Astăzi, primul guvern liberal după perioada interbelică își începe activitatea

noiembrie 5, 2019
VIDEO - Lovitură marca Bruce Lee: Lovitura prin care un protestatar din Hong Kong face KO un polițist
Actualitate

VIDEO – Lovitură marca Bruce Lee: Lovitura prin care un protestatar din Hong Kong face KO un polițist

octombrie 31, 2019
Colectiv: Felicitări procurorilor! Patru ani, 65 de morţi, ancheta bate pasul pe loc...
Actualitate

Colectiv: Felicitări procurorilor! Patru ani, 65 de morţi, ancheta bate pasul pe loc…

octombrie 30, 2019
Soția lui Mircea Dinescu a încetat din viață... Cine a fost Mașa Dinescu
Actualitate

Soția lui Mircea Dinescu a încetat din viață… Cine a fost Mașa Dinescu

octombrie 30, 2019
Next Post
Mașinile „vechi”, interzise în București. Șoferii din alte orașe ar putea plăti o taxă de 1900 lei pe an

Mașinile „vechi”, interzise în București. Șoferii din alte orașe ar putea plăti o taxă de 1900 lei pe an

loading...

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

loading...

Articole recente

  • Gabriela Cristea, moment de sinceritate: „Problemele astea le întâlneşti pe la toţi pe acasă”
  • Tu poți găsi pisica printre acești porumbei? Testul care dă bătăi de cap multor persoane
  • În ultima zi, Dăncilă i-a pus șefi la instituții pe oamenii de casă ai Rovanei Plumb și ai lui Gabriel Oprea
  • Astăzi, primul guvern liberal după perioada interbelică își începe activitatea
  • VIDEO – Lovitură marca Bruce Lee: Lovitura prin care un protestatar din Hong Kong face KO un polițist

Știri populare

Simbolul frumuseții anilor 70, în România. Actrița care astăzi este Maica Ecaterina: „Am avut desfrânări și avorturi!”

Simbolul frumuseții anilor 70, în România. Actrița care astăzi este Maica Ecaterina: „Am avut desfrânări și avorturi!”

august 9, 2019
Adolescentă violată de prietenii iubitului, după ce a venit la ziua lui

Adolescentă violată de prietenii iubitului, după ce a venit la ziua lui

august 8, 2019

Recomandări

Adrian Minune, „topit” după nepoțica lui. Imaginea postată de artist pe rețelele de socializare

Adrian Minune, „topit” după nepoțica lui. Imaginea postată de artist pe rețelele de socializare

septembrie 29, 2019
A rămas blocată 6 zile în mașină în urma unui accident. Cum a reușit să supraviețuiască pe caniculă

A rămas blocată 6 zile în mașină în urma unui accident. Cum a reușit să supraviețuiască pe caniculă

august 4, 2019
Poveste fabuloasă. Profesorii din Iași care pregătesc elevii pentru medicină

Poveste fabuloasă. Profesorii din Iași care pregătesc elevii pentru medicină

septembrie 29, 2019
Momente de panică la metrou. Un bărbat și-a prins piciorul în ușă, iar trenul a plecat, târându-l pe peron

Momente de panică la metrou. Un bărbat și-a prins piciorul în ușă, iar trenul a plecat, târându-l pe peron

octombrie 9, 2019
RomTimes

RomTimes.ro, un cotidian românesc care pune pe primul loc cititorii și informația de calitate.
Descoperă informația!

Urmăriți-ne

Articole Recente

  • Gabriela Cristea, moment de sinceritate: „Problemele astea le întâlneşti pe la toţi pe acasă”
  • Tu poți găsi pisica printre acești porumbei? Testul care dă bătăi de cap multor persoane
  • În ultima zi, Dăncilă i-a pus șefi la instituții pe oamenii de casă ai Rovanei Plumb și ai lui Gabriel Oprea
  • Astăzi, primul guvern liberal după perioada interbelică își începe activitatea
  • VIDEO – Lovitură marca Bruce Lee: Lovitura prin care un protestatar din Hong Kong face KO un polițist
  • Politica confidențialitate
  • Contact

RomTimes.ro | Copyright © 2019 | SC Ophy Business Squad SRL | Toate drepturile rezervate

No Result
View All Result
  • Acasă
  • Actualitate
  • Romania
  • Lifestyle
  • Sanatate
  • Cancan

RomTimes.ro | Copyright © 2019 | SC Ophy Business Squad SRL | Toate drepturile rezervate

Continuând să navigați pe RomTimes sunteți de acord cu utilizarea de cookie-uri. Mai multe informații puteți citi în politica confidențialitate. Politica confidențialitateACCEPT
Politica confidentialitate

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.